Farnham Residence

Metairie, USA
Architects
NANO Architecture | Interiors
Localització
Metairie, USA
Any
2021

In this prestigious Metairie, Louisiana neighborhood, houses are inherited from generation to generation – but taste, style, and needs often aren’t. NANO transformed the client’s large childhood home with a flexible design tailored to her small family, but still able to comfortably house all their relatives for holidays, vacations, and Saints games. Inspired by the late family matriarch’s passion for the fine arts, we infused the home with color, craftsmanship, and a creative expression of its history.

The Farnham residence was originally built in the 1940s, with a warren of small dark rooms at its core. We reconfigured the plan to create more generous light-filled spaces, including a rejuvenated foyer, expanded dine-in kitchen, and updated master suite with a walk-in closet, spa-like bath, and vaulted ceiling. The large open spaces support the clients’ current lifestyle, but can be easily adapted to accommodate future changes and frequent family gatherings. New pocket doors and added bathrooms throughout the home unobtrusively provide comfort and privacy for overnight guests. And as the owners mature, we ensured their house will follow, adding space for a future elevator and other features designed to make this a true forever home.

To more authentically express the family home’s architectural history alongside the new owners’ eclectic tastes, we updated a previous addition with black-framed windows and a large glass bi-folding door that distinguishes it from the original structure. Restored and repainted shutters and a black lacquer front door artfully tie everything together. A new outdoor living space further enriches the home’s character with a distinctly contemporary sensibility that carries through to the interior. Spanning myriad styles and influences, the home’s spaces are defined by unexpectedly bold colors, modern textiles, new works of art, and paintings from the family’s collection.

A sense of history, artistry, and craftsmanship carries through to every detail of the house. In the foyer, a custom wrought-iron stair rail features ornamental rosettes inspired by a decorative motif on the garden gate. A brilliant custom carpet, rich wood paneling, and a striking three-story chandelier complete the space’s transformation. The kitchen is designed around a custom T-shaped marble island with a four-inch-thick waterfall edge and brass panels, while the former teak counter has been repurposed in the new mudroom. Signature lighting pieces and a thoughtful mix of heirloom, vintage, and custom furnishings give every space a unique charm.

NANO worked closely with the clients to create a home tailored to their needs and their style, balancing understated, traditional design with bold, modern choices. Times and taste may have changed, but this Farnham Place residence is still the family house – and it always will be.

Projectes relacionats

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Revista

Altres projectes per NANO Architecture | Interiors

Lake Conroe Residence
Montgomery, USA
640 Camp Street
New Orleans, USA
2513 Metairie Road
New Orleans, USA
700 Baronne Street
New Orleans, USA
Festival Productions
New Orleans, USA
GNO Inc.
New Orleans, USA