Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani
Fotografia © Joe Kesrouani

ABC Dbayeh Department Store

 Torna enrere a la llista de projectes
Localització
Beirut, Lebanon
Any
2012
Client

ABC SAL

Status
2009-2012

Area
450,000sf (250,000 sf addition + new facade for existing 200,000 sf building)

Program
Massing, facades, displays, entrances, canopies

Sustainability
New heat mitigating facade on existing building

Awards
AIA NYS Merit Award

nARCHITECTS Team
Eric Bunge, Mimi Hoang (Principals); Tiago Barros, Stephen Hagmann, Hubert Pelletier (Project Architects); Seung Teak Lee, Julia Chapman, Christopher Grabow, Ammr Vandal; Competition Phase: Alice Wong (Project Designer), Dominique Gonfard, Adam Vana

Collaborators
Architect of Record: ABC Technical Team: Lamia Jallad, Bashcir Muhanna, Johnny Salman; Structural Engineer: BRM, Beirut; Interiors: A-Consult; Landscape: ZMK; Lighting Designer: DEBBAS, Beirut

Builders
Alumco (Aluminum facade, prefacricated steel modules, glazing)

Image Credit
Joe Kesrouani

nARCHITECTS' ABC Dbayeh department store is a landmark for Beirut’s most prominent department store brand. The new department store seemingly grows up Dbayeh’s hill to the east, away from the highway. The previous 200,000sf ABC building has been expanded to create a stunning new ensemble. Four new elegant aluminum and concrete volumes undergo horizontal and vertical shifts to respond to a variety of site and zoning constraints, provide a variety of exciting interior spaces, and break down the scale of the 450,000sf building.

The internationally acclaimed New York City based firm nARCHITECTS, responsible for the exterior, drew inspiration from the haute couture sold within and specifically from ABC’s recognizable logo transformed into a dress-like pattern enveloping the building’s four volumes. Encountered first in the westernmost volume by passersby driving along one of Beirut’s most traveled highways, its silvery façade is an LED backlit laser-cut aluminum screen, with apertures varying in size from less than an inch to roughly 1.5 feet. In addition to creating a luminous icon at night, the new façade reduces solar heat gain from western exposure. Waste from nearly three thousand aluminum cut-outs have been reused as façade elements throughout the remaining three volumes, which alternate in tone between light and dark grey and met the project’s challenging budget.

A range of features in this large new building relate to the scale of the visitor. A 217ft-long structure-free glazed display along the Dbayeh Highway provides a unique new space for dramatic art installations. Four new glazed entrances with theatre-like displays and a panoramic window at Level 3 provide glimpses to and from a new interior world. Diners on the new roof level restaurants will be treated to a back-stage view behind the perforated screen, with framed views out onto the Mediterranean Sea. nARCHITECTS’ goal in this project was, in the words of Principal-in-charge Eric Bunge, “to create a dramatic and yet cohesive ensemble, which visitors and passersby can experience differently depending on the time of day or night. We aimed to create a moment of simplicity along the increasingly animated Dbayeh highway. We wanted the building to stand out in a sea of noise with a moment of silence.”

ABC held an opening to celebrate substantial completion of the project in July 2012. Attendees included Lebanese President Michel Suleiman and 1,000 other guests.

Altres projectes per nARCHITECTS

Canopy MoMA/P.S.1
New York, USA
Switch Building
New York , USA
Endless Table (Kiesler Exhibition)
The Drawing Center, New York, USA
Villa-Villa / Ordos 100
Ordos, Inner Mongolia, Mongolia
Ply Loft
New York, USA
Double-Ex House
For Hometta, USA