Pierre Lassonde Pavilion

The Pierre Lassonde Pavilion—the Musée national des beaux-arts du Québec's fourth building is interconnected yet disparate—is a subtly ambitious, even stealthy, addition to the city. Rather than creating an iconic imposition, it forms new links between the park and the city, and brings coherence to the MNBAQ.

The intricate and sensitive context of the new building generated the central questions underpinning the design: How to extend Parc des Champs-de-Bataille while inviting the city in? How to respect and preserve Saint Dominique church while creating a persuasive presence on Grande Allée? How to clarify the museum's organization while simultaneously adding to its scale? OMA’s solution was to stack the required new galleries in three volumes of decreasing size to house temporary exhibitions, permanent modern and contemporary collections, and Decorative Arts and design, as well as Inuit artworks, creating a cascade ascending from the park towards the city. The building aims to weave together the city, the park and the museum as an extension of all three simultaneously.

While they step down in section, the gallery boxes step out in plan, framing the existing courtyard of the church cloister and orienting the building towards the park. The park spills into the museum (through skylights and carefully curated windows) and the museum into the park (though the extension of exhibitions to the terraces and the outdoor pop-out staircase).

The stacking creates a 12.6m-high (42 ft) Grand Hall, sheltered under a dramatic 20m (66 ft) large cantilever. The Grand Hall serves as an interface to the Grande Allée, an urban plaza for the museum's public functions, and a series of gateways into the galleries, courtyard and auditorium.

The cantilevered structure is supported by a hybrid steel truss system and accommodates galleries uninterrupted by columns. The layered façade is simultaneously structural, thermal and solar, addressing the seemingly contradictory needs of natural light and thermal insulation for Québec’s harsh winter climate. The triple layered glass façade is composed of a 2D printed frit that pattern mimics the truss structure, a 3D embossed glass, and a layer of diffuser glass. In the galleries, insulated walls are located behind the translucent glass system, with a gap between that lights the building at night like a lantern in the park. The Grand Hall is enclosed by a glass curtain wall with glass fins that allow virtually unobstructed and inviting views to the Charles Baillairgé pavilion through a glass wall and ceiling. The contrast between the translucent gallery boxes and clear grand hall reinforces the reading of the building’s stacking and cantilevering massing.

Complementing the quiet reflection of the gallery spaces, a chain of programs along the museum’s edge—foyers, lounges, shops, bridges, gardens—offer a hybrid of activities, art and public promenades. Along the way, orchestrated views from a monumental spiral stair and an exterior pop out stair reconnect the visitor with the park, the city, and the rest of the museum. Within the boxes, mezzanines and overlooks link the temporary and permanent exhibition spaces. On top of each of the gallery boxes, roof terraces provide space for outdoor displays and activities.

New exhibition spaces are connected to the museum's existing buildings by a 130m (427 ft) long passageway, creating a permanent home for the museum’s 40m (132 ft) "Hommage à Rosa Luxemburg" by Jean-Paul Riopelle. Through its sheer length and changes in elevation, the passage creates a surprising mixture of gallery spaces that lead the visitor, as if by chance, to the rest of the museum complex.
Location
Québec City
Canada
Year of completion
2016
Client
Musée national des beaux-arts du Québec

Program
14,900 m2 (160,382.27 f2) museum expansion including three stacked galleries of decreasing size:
Contemporary Exhibitions: 5.5 m (18’) high, 1,294 m2 (14,000 f2)
Permanent Contemporary collection:5 m (16.4’) high, 912 m2 (9,800 f2)
Design and Inuit Galleries:5 m high, 535 m2 (5760 f2)
Grand Hall: 5.5 m (18’) high lower part, 12.6 m (41’) high higher part, 831 m2 (9,000 f2)
Grand Stair: 79 steps / 3 pieces, 15 m (49.2’) long, 37 elements of curved glass
Tunnel: 130.6 m (428.48’) long (5.1 m (16.72’) in elevation change)
Auditorium (no of seats): 256
Boutique: 26 3 m2 (2830.91 f2)
Cafe: 140 m2 (1506.95 f2)
Green Roof: 3,327 m2 (35,811.53 f2) with 90,000 plants / 5 kinds of succulents
Courtyard: 460 m2 (4951.4 f2)

Partner in Charge
Shohei Shigematsu

Associate in Charge
Jason Long

Project Architect
Luke Willis, Ceren Bingol

Team
Patrick Hobgood, Rami Abou-Khalil, Richard Sharam, Tsuyoshi Nakamoto, Sandy Yum, Sara Ines Ruas, Ted Lin, Markus von Dellingshausen, Andy Westner, Jackie Woon Bae, Carly Dean with Sue Lettieri, Michael Jefferson, Mathieu, Lemieux Blanchard, Martin Raub, Demar Jones, Cass Nakashima, Rachel Robinson

Collaborators
Associate Architect: Provencher_Roy Architectes (Montreal)
Structure: SNC Lavalin
MEP: Bouthillette Parizeau / Teknika HBA Code: Technorm
Acoustics: Legault & Davidson
Vertical Transport: Exim
Cost Control: CHP Inc.
Lighting: Buro Happold
Façade Design: FRONT
Façade Engineering: Patenaude Trempe, Inc., Albert Eskenazi, CPA structural Glass
Auditorium: Trizart Alliance
Local Advisor (Competition): Luc Lévesque Contractor: EBC