Ambiguous Space

This balcony garden in the middle of Tokyo city was created to reflect the simple and natural lifestyle of the clients who requested a garden which was not overstated, yet offered a view of which they would not tire.

In order to address the difficulties of growing plants on a balcony and building regulations which precluded the use of soil, Nagasaki used non-living low maintenance materials, borrowing from nature. He used the technique of Mitate, the art of citation, and created the feeling of nature. For example, the layering stalks of black bamboo fence together with white pebbles lying under the fences provide an impression of `trees in white snow`. Cube lights placed among white pebbles supply the fantasy of a night scene. Nagasaki aimed to create objects which harmonise with the surrounding space. The top surface of these cube lights is a counter-image of the material underneath, namely the pebbles.

The successful blend of the traditional Kare-sansui (Japanese dry garden) with the contemporary urban design contributes to the creation of this ambiguous space (Japanese wabi-sabi).

Cube Light : Another characteristic of the garden is cube lights placed among white pebbles. The top surface of these cube lights is a counter-image of the material underneath, namely the pebbles. Here again, I wanted to create objects which harmonize with the surrounding space, by borrowing the existing form (the pebbles). The cube lights shape is a mass form of the negative space above pebbles.

2cm Trough : This narrow tapering stainless steel trough which reflects its surroundings creates the impression of extension beyond the narrow confines of the terrace.
Landscape Architect
N-tree
Location
Tokyo
Japan
Year of completion
2000