Sprengel Museum

Since the opening of the Sprengel Museum in Hannover in 1979 – the name-giving occasion being the donation of Margit and Bernhard Sprengel – the museum and its extraordinary collection of modern art has steadily grown. After the first expansion was necessary in 1992 the third section of the museum was opened in 2015. The spacious new complex stands out with its straightforward design and with an elegant facade out of grey reinforced concrete. By contrast, the interior of the museum is of more playful design. A two-storey hall with a generous, freestanding ramp- and stairway spiral is the connection between the old and the new building. From here the walkabout starts through slightly displaced, diagonally arranged „dancing“ rooms with different room formats and ceiling heights, supplemented by little loggias with view on the lake Maschsee. Thanks to large skylights the exhibits appear in  diffused daylight. Automatically-controlled artificial light above the light ceilings provide an even light level all day long.

As a part of this project, Lindner was contracted with the installation of the luminous ceiling systems in the exhibition areas, including the construction of frameworks and substructures for the ceiling elements.
Manufacturer
Lindner Group
Location
Kurt-Schwitters-Platz
Hanover
Germany
Year of completion
2015
Competence Lindner Group
 Ceiling Systems

Client
Landeshauptstadt Hannover

Architect
Meili Peter Architekten AG, Zürich

Site Management
BAL Bauplanungs- und Steuerungs GmbH, Berlin