Rhine Falls Visitor Center

Located in Canton Zurich, the Rhine Falls visitor center defines the entry to Laufen castle and the pathway leading to Europe’s largest waterfall. The program required integrating a souvenir shop, bistro, public toilet facilities and a multipurpose hall into an existing staff house. The difficult task of transforming the nondescript house into a public building was achieved by extending the pitched roof and developing a new skin that wraps the entire structure. The new façade, made of weatherproof steel plates, forms a suit of armor which unifies the building into a primary form. On the ground level, folded canopies reveal a second layer with entries, vitrines and a ticket counter.  The perforated steel elements on the upper level filter sunlight into the multipurpose hall.
 
Commission type
Invited Competition, 1. Place
 
Client
Canton Zurich Real Estate Department
Canton Zurich Building Department
Location
Rheinfallweg
Laufen-Uhwiesen
Switzerland
Year of completion
2010
Auftragsart
Eingeladener Wettbewerb, 1. Rang

Bauherrschaft
Baudirektion Kanton Zürich, Immobilienamt
Baudirektion Kanton Zürich, Hochbauamt