Kö-Bogen

Lindner Group covered Kö-Bogen, Düsseldorf
Between Königsallee, Hofgartenstraße and Schadowplatz, the Kö-Bogen, a new project designed by the American star architect Daniel Libeskind, was created in the centre of Düsseldorf on a gross area of 36,000 m². The high-quality retail and office building, consisting of two 26 metre high buildings and a connecting bridge, was honoured with the MIPIM Award for the world’s best building in the category urban regeneration in 2014. The Lindner Group planned, produced and installed the specially designed façade system, consisting of about 15,000 m² custom-made unitised façade.

Façade – custom-made by Lindner Group
The façade adapts to the extraordinary building geometry. Thus an interaction of straight and flowing lines is created. The modular construction hides masterly behind the interaction of the nearly white Roman travertine and the spaciously area of glass. The versatile arrangement of the different sized, flush elements creates complex designs. They are visually connected with a few neighbouring buildings: The gentle forms of the horizontal façade remind to the references of the nearby theatre.

Horizontal façade – curved design
The large number of angles based on the mullion-transom façade results from the wavy movement of the two buildings, which fit together like jigsaw pieces. To get equal visual widths inside and outside, a special pivot point for the profile connection was selected. Furthermore, in areas with a building radius below 10 m the elements were equipped with curved glass and polygonal bolts on the inside.

Cuts – greened recesses in the façade
Characteristic of the so called “cuts” are moved façade recesses with natural, sustained plants, about 2 m deep and up to 5 m wide. They were developed in cooperation with the Düsseldorf landscape architect Sebastian Fürst. The façade on the outside is the vertical orientated single- or rather double-layered unitised façade. In the 2 m deep transition area Lindner installed a 3 mm cold sheet façade, which is leaded with cover strips to the inner mullion-transom façade.

Transition from glass façade – horizontal façade
In vertical section the glass façade with fixed sunshade panels merges into a horizontal façade. The single-layered unitised façade is characterised by a grid of W x H = 2.70 m x 5.60 m, a diagonally running 500 mm offset and a vertical bend in the element centre, the double-layered unitised façade by a grid of W x H = 1.35 m x 4.00 m.
Location
Düsseldorf
Germany
2013
Competence Lindner Group
Façade systems

Persons involved
developer Projektentwicklung GmbH
Studio Daniel Libeskind (New York, Zürich, Milan)
Engineer: InFacon GmbH

Tags
Commercial, Office Buildings, Commercial Buildings