Thellend Fortin Architects

Prince Philip Residence

Works, 5. December 2014
By: Thellend Fortin Architects
Montréal Quebec, Canada, 2014

Photo: Charles Lanteigne Photo (All photographs courtesy of v2com)

This project involved the expansion of a spacious single-story Outremont residence built in the 1960s. Situated on a site with a steep incline and majestic view, the two-floor expansion was designed to offer a generous window on the horizon.

Photo: Charles Lanteigne photo

The architectural concept involved the addition of living spaces in the form of a long ribbon situated laterally to and in line with the contours of the existing structure. This ribbon folds and unfolds, thus offering multiple views of the surrounding landscape.

Photo: Charles Lanteigne photo

The interior comprises open adjoining living spaces bathed in natural light. The pale-hued textures and materials enhance the spacious aspect of the rooms.

Photo: Charles Lanteigne photo

Clad in anthracite-coloured concrete panels, the cantilevered extension reflects in the St. Marc limestone-lined swimming pool, surrounded by the suspended deck in white-painted concrete. This mineral setting marries perfectly with the impressive canopy of mature maple trees that offer shade to this oasis at the heart of the city.      

Photo: Charles Lanteigne photo

The extension takes advantage of the site’s unique topography, overlooking the pool and landscaped terrace like a mirador.

Photo: Charles Lanteigne photo

Photo: Charles Lanteigne photo

Photo: Charles Lanteigne photo

Ground floor plan

Garden-level floor plan


MontrealQuebecCanadav2comThellend Fortin Architects